Keuring van bouwlift op de werf: dit moet u weten over onderhoud & inspectie

Bouwliften en hefsteigers moeten aan bepaalde richtlijnen voldoen voor gebruik op de bouwwerf. Om de veiligheid voor de arbeiders op de werf te garanderen, zijn geregeld keuringen voor bouwliften en dergelijke vereist.

Maar wat kan u voorzien om die keuring zo vlot mogelijk te laten verlopen, en waarop moet u zeker letten? U leest het allemaal hier.

Europese richtlijnen voor bouwliften, hefsteigers en transport platformen

De liften van Maber -en dus van Orion Dynamic- volgen de Europese directives van bouwliften, hefsteigers en transportplatformen. Dit wilt zeggen dat de fabrikant de liften aanlevert volgens die richtlijnen. Deze richtlijnen worden in elk land omgezet in eigen regelgeving. In België is dat volgens het ARAB (Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming).

Aandachtspunten bij keuring van een bouwlift

Hoort u het in Keulen donderen bij het horen van een keuring bij bouwliften? Of vindt u niet voldoende informatie over de vereisten van een bouwlift? Let dan zeker op deze aandachtspunten:

  • Orion verkoopt tijdelijke bouwliften. Dit wil zeggen dat elke lift een driemaandelijks keuring moet ondergaan.
  • De wetgever maakt een onderscheid tussen goederenliften enerzijds en goederen- en personenliften anderzijds.
  • Iedere bouwlift moet voorzien zijn van veiligheidselementen op de verschillende etages, met veiligheidspoorten.
  • De keurder is een onafhankelijke instantie.
  • Bij indienststelling wordt de bouwlift een eerste keer gekeurd. Er wordt eveneens ook een jaarlijkse keuring uitgevoerd . Hierbij worden de automatische valbescherming en de overload getest.
  • Wanneer de bouwlift vervolgens op de werf wordt geplaatst, ondergaat deze een keuring voor heropstelling. Vanaf dan starten de driemaandelijkse keuringen.
  • Orion zorgt voor de eerste keuringen en levert het attest aan.
  • Wanneer bij de keuring van de huurbouwlift opmerkingen opduiken, dan zorgt Orion dat deze opgelost geraken.
  • Tijdens een keuring kijkt men vooral naar volgende elementen: zijn de verankeringen correct en op de juiste plaats (om de 6 meter) aangebracht, is de opstelling volgens de richtlijnen van de fabrikant, etc….
  • De keurder kijkt bovendien of er geen gevaar is voor de gebruikers. Zo is het bijvoorbeeld cruciaal dat voldoende afstand met alle objecten gehouden wordt. Ook mag er geen valgevaar bestaan.

Heeft u nog een vraag voor ons, of kunnen we u ergens mee helpen? Neem dan gerust contact met ons op. Dan kan u snel een antwoord van ons verwachten.