Hoogbouw met betonstructuur: mee omhoog met professionele bouwliften

De trend naar steeds hoger bouwen vraagt ook enige inspanning van de bouwliftproducenten. Werkmannen en werfleiders moeten steeds hoger de lucht in om de hoogbouw van betonstructuur bij te blijven. Professionele bouwliften en hefsteigers moeten mee de hoogte in om dergelijke bouwprojecten mogelijk te maken.

Werken op een hoogbouw-werf

Tot enkele jaren geleden werden veel buitenlandse bouwvakkers – vaak uit Oost-Europa – ingezet omdat ze goedkoper waren dan Belgische bouwvakkers. Het kon geen kwaad als ze veel trappen moesten doen en dus minder efficiënt konden werken, want ze waren toch niet duur.

Ondertussen is de inzet van buitenlandse bouwvakkers gebleven om het tekort aan mensen in de bouw op te vangen. Maar goedkoop zijn ze al lang niet meer.

Daarom wordt het ook steeds belangrijker om in het geval van hoogbouw na te denken over het efficiënt inzetten van mensen en dus over het verticaal transport van personen op de werf.

Voor hoge gebouwen begint men op de werf vaak met een centrale koker in beton. Gewoonlijk wordt die ter plaatse gegoten. De bouw van deze koker verloopt veel sneller dan de rest van het gebouw, waardoor al heel snel bouwvakkers tot bovenaan moeten geraken.

Voor die ruwbouw van beton moet dan ook een bouwlift aanwezig zijn op de werf. Deze kan in de schacht geplaatst worden, of langs de buitenkant. Naarmate het proces vordert en men steeds hoger moet werken, wordt ook de bouwlift verhoogd.

De vereisten van een bouwlift voor hoogbouw

Om de betonnen structuur op te trekken is de capaciteit van de lift minder van belang. Vooral personen moeten boven geraken, dus een kleine maar snelle lift volstaat in dit geval.

In de eindfase van een project speelt capaciteit wel een belangrijke rol. Denk maar aan al het materiaal dat tijdens de verdere afwerking op de verschillende verdiepingen moet worden gebracht.

In de eerste fase moeten de bouwvakkers alleen maar naar de bovenste verdieping gebracht worden. De lift moet dus enkel boven stoppen en heeft tussenin geen stops nodig.

Naarmate de werken vorderen trekken we de lift mee op samen met de structuur van het gebouw. De snelheid van de lift is hierbij belangrijk. Daarom wordt hierbij veel gewerkt met personenliften met gesloten kooi. Deze hebben een hogere snelheid. De meeste van deze modellen gaan 40 tot wel 60 meter per minuut. Voor open bouwliften is dit wettelijk begrensd op 24 meter per minuut (goederen) en 12 meter per minuut (personen).

Zodra ook de verdere afwerking van de ruwbouw van start gaat, zijn ook tussenstops een vereiste. Dit is iets waarmee u rekening moet houden wanneer u een bouwlift huurt: hebben we stops onderweg nodig of volstaat één halte? Een lift die op de 20 tussenliggende etages stopt doet er vanzelfsprekend langer over om boven te raken dan een lift die dit in 1 keer doet. Op veel werven zien we een compromis, waarbij de lift om de 2, 4 of 5 etages kan stoppen.

Bij een montage in de liftschacht is het belangrijk om na te denken via welke weg de lift moet worden geplaatst. Meestal gebeurt de montage via de bovenkant van de liftschacht met de torenkraan. De liftschacht is bovenaan dan nog open. Bij de demontage is het dak in veel gevallen al lang dicht en moet de lift er uit via het gelijkvloers of de kelder. Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met de grootte van de doorgang. Wij kunnen onze liften volledig uit elkaar halen in kleine componenten, maar het spreekt voor zich dat hoe kleiner de opening is, hoe duurder de demontage wordt.

Voor hoogbouw is ook de hoogte van de bouwlift cruciaal. Wanneer u een gebouw van 60 meter wil neerzetten, volstaat niet zomaar de eerste de beste lift. De bouwliften van Maber – waarvan Orion de hoofdverdeler in de Benelux is – kunnen tot wel 150 meter hoogte reiken, en beschikken over de vereiste kracht en capaciteit. In België staat trouwens geen enkel gebouw van meer dan 150 meter hoogte. Voor al uw projecten kan u dus beroep doen op Orion.

Benieuwd naar de specificaties van onze meest courante bouwliften? Wij sommen ze even voor u op.

Open bouwliften:

Gesloten bouwliften:

 

Meer weten over verticaal transport? Lees hier wat o.a. het verschil is tussen transportsteigers, bouwliften en hefsteigers.