De doorlooptijd van bouwprojecten wordt steeds korter. Tijd om na te denken over het vertikaal transport op de werf?

Hoe bouwen we steeds sneller?

Steeds vaker wordt gekozen voor modulaire en prefab bouwtechnieken. Bij deze efficiënte bouwtechniek worden grote elementen al vervaardigd in de fabriek. Deze moeten vervolgens alleen nog in elkaar gezet worden op de bouwplaats.

De doorlooptijd van een project kan sterk worden verkot door de de productiviteit op de werf te verhogen. Alle machines voor verticaal transport zoals hoogwerkers, bouwliften, hefsteigers en torenkranen helpen hierbij aanzienlijk. Deze machines zorgen er namelijk voor dat de arbeiders efficiënt en op een veilige manier kunnen werken.

Stefan Eerens – CEO Sodemat:

“We zien duidelijk dat de doorlooptijd van de werven steeds korter wordt. Zo hadden we vroeger geregeld projecten die tot twee jaar duurden. Nu is 12 maanden al lang. Dit heeft een grote impact op onze organisatie. Er zijn namelijk meer montages en demontages nodig, maar ook meer transporten en meer onderhoud. Dat maakt dat wij als organisatie ook enkele aanpassingen moeten doorvoeren. Als de planning steeds strakker wordt, moet het materiaal in uitstekende staat op de werf aankomen. Is dit niet het geval, dan betekent dat onmiddellijk vertraging en een negatieve impact op de marges van het bouwproject.

Bovendien merken wij dat steeds meer gewerkt wordt met prefab betonelementen. Het werk wordt sneller verricht, maar de torenkranen worden ook steeds zwaarder.”

Johan Devriese:

“Om het bouwproces sneller te laten verlopen zien we ook steeds meer dat de ruwbouw gelijktijdig met de afwerking loopt. De onderste verdiepingen worden dan al afgewerkt, inclusief de gevelafwerking, terwijl tegelijkertijd op de hogere verdiepingen nog beton wordt gestort. Daarom wordt er steeds vaker gewerkt met bouwliften die in de liftschacht worden gemonteerd. Dit zorgt er ook voor dat de buitengevel al afgewerkt kan worden, terwijl de ruwbouw hogerop nog bezig is. Ook dat maakt de doorlooptijd van de werf aanzienlijk korter. Meer en meer krijgen we dan ook de vraag om snelle liften te voorzien. Dit zijn dan liften met een gesloten kooi die kunnen gaan tot 60 m/min. Zeker voor hogere gebouwen is dit relevant.””

En wat met de werfinrichting? Moet die daarvoor inboeten?

Stefan Eerens:

“De werfinrichting kent inderdaad enkele veranderingen, maar die komen alleen de werknemers ten goede. Zo vinden wij bijvoorbeeld veiligheid een prioriteit op de werf. Daarom hebben we binnen de groep Eiffage besloten om niet meer met ladders te werken. Dit maakt dat we in de toekomst meer met trappentorens, hoogwerkers en bouwliften zullen werken.”

Johan Devriese:

“In plaats van het gebruik van traditionele stellingen, werkt men meer en meer met hefsteigers om de gevel af te werken. Deze kunnen sneller opgebouwd worden dan traditionele stellingen. Het zorgt er ook voor dat de torenkraan wordt ontlast, omdat de hefsteiger zelf het nodige materiaal mee naar boven kan nemen.