Aandachtspunten bij het gebruik van bouwliften en hefsteigers in de winter: Wat te doen bij rukwinden en storm?

Bouwliften en hefstijgers: rukwinden en storm

Onze bouwliften en hefsteigers kunnen gemonteerd worden tot windsnelheden van 45km/h. Gebruik van de meeste machines is toegestaan tot 55km/h (windkracht 7), sommige types zelfs tot 70km/h (windkracht 8). Raadpleeg de instructiefiche in de lift. Let wel op voor eventuele plaatselijke rukwinden of wervelstromen rond de werf, zeker bij hogere gebouwen. Het meest gevoelige punt is hierbij de sleepkabel (de stroomkabel die de lift mee naar boven neem). Als deze los komt van de mast (i.e. kabel geleiders), dan draait de kabel niet meer in de kabelton. Het kan dan gebeuren dat de kabel tussen de tandwielen van de machine terecht komt en beschadigd raakt, met stilstand tot gevolg. 

  1. Houdt de sleepkabel goed in de gaten.
  2. Als de kabel los komt van de mast/kabelgeleiders, zorg dat er iemand beneden de kabel terug in de kabelton begeleidt terwijl u langzaam daalt met de machine
  3. Breng de machine volledig naar beneden, ipv in de hoogte achter te laten
  4. Stop met het gebruik van de lift bij te hoge windsnelheid

Het gebruik van de lift of hefsteiger bij hogere windsnelheden en eventuele schade is steeds de verantwoordelijkheid van de klant.

Waterschade of schade aan de sleepkabel door onzorgvuldig gebruik is snel gebeurd. Een schadebreukverzekering kan onaangename verrassingen vermijden.

Bij vragen, aarzel niet om onze technische dienst te bellen op 050 73 53 21 of te mailen naar info@oriondynamic.be