Een hefsteiger of bouwlift verankeren aan een (oude) gevel: aandachtspunten

Het verankeren van een hefsteiger of een bouwlift aan een (oude) gevel vergt heel wat zorg en aandacht. We zetten in dit artikel alle aandachtspunten voor u op een rij en geven u ook een duidelijk stappenplan voor het verankeren van een hefsteiger of bouwlift.

 

Waar let ik op bij de verankering van een hefsteiger of bouwlift?

De verankering van een hefsteiger of bouwlift is essentieel voor de stabiliteit van de machine. Er komen soms heel wat krachten op deze ankers afhankelijk van de maximale last, de snelheid van de machine en de windbelasting. Daarom moeten de hefsteigers en bouwliften van het merk Maber om de 6m worden verankerd. 

De krachten per anker van de meeste van onze bouwliftten variëren afhankelijk van het type lift tussen de 600daN en 3000daN.

 

De ondergrond waarin u de verankering aanbrengt

Afhankelijk van de ondergrond waarin u verankert zal u moeten opletten welk materiaal en welke techniek u gebruikt. Ook het feit dat het om een nieuwe dan wel oude gevel gaat kan een groot verschil maken.

Verankeren in beton

Dit is de meest frequente vorm van verankering, vooral in het geval van nieuwbouw. Hierbij wordt meestal gebruik gemaakt van roestvrij stalen keilbouten of doorsteekankers, die vervolgens worden aangespannen met de verankering. Afhankelijk van het type lift of hefsteigers gebruiken we keilbouten met diameter M12 of M16. 

Vind hier meer technische specificaties van keilbouten en doorsteekankers.

Hout

Hout als constructie middel zit in de lift. Als lichte structuur wordt het niet alleen veel gebruikt bij verhogingen van bestaande gebouwen, maar ook in hoogbouw wordt dit meer en meer toegepast. Het hoogste houten gebouw staat momenteel in Noorwegen en is 85m hoog. Maar er zijn ook plannen voor heuse wolkenkrabbers in hout in Londen (298m) en zelfs in Antwerpen Nieuw Zuid (80m). Bij dergelijke projecten worden eveneens bouwliften ingezet. 

Bij dergelijke constructies wordt gewerkt met gelamineerd hout (CLT). Dit is doorgaans sterk genoeg om de ankerkrachten van bouwliften op te vangen. Er wordt dan gewerkt met specifieke houtdraadbouten of klemmen.

Staal

Ook in staalconstructies is verankering mogelijk. Dit wordt vooral toegepast in industriële sites met hoge stalen constructies. Voor de bevestiging van de ankers zijn er dan verschillende mogelijkheden:

  • Ofwel worden er gaten geboord in de stalen balken. Vervolgens worden de ankers dan vastgezet met bouten en moeren;
  • Ofwel worden er op maat gemaakte klemmen voorzien die rond de stalen balken van de constructie worden geklemd;
  • Ofwel worden de ankers vastgelast aan de constructie.

 

Verankeren in een oude muur met metselwerk

Het probleem bij oudere gevels is dat het metselwerk meestal niet sterk genoeg is om een bouwlift in te verankeren. Soms wordt er gebruik gemaakt van traditionele ankerpluggen, maar dat lukt niet bij alle gevels.

Chemische verankering (met lijm) kan hier uitkomst bieden. Er moet dan wel worden gelet dat het het anker moet kunnen harden. U moet het dus voldoende tijd gunnen vooraleer er verder kan gewerkt worden. Denk ook aan de temperatuur: hoe kouder het is buiten, hoe langer het duurt voor het chemische anker voldoende droog is. 

Nog een extra aandachtspunt bij oude gevels: check wekelijks de stevigheid van de ankerpunten! Merkt u dat er iets is losgekomen? Dan komt Orion langs om alles opnieuw te bevestigen. 

 

Een steiger verankeren in 4 stappen (vb. in beton)

  1. Boor een gat in de ondergrond waar u de steiger wilt verankeren. Boor daarbij dieper dan de lengte van de plug die u wilt gebruiken.
  2. Breng de keilbout in. 
  3. Veranker de lift met behulp van de keilbout.
  4. Heeft de steiger z’n taak volbracht en wordt de lift gedemonteerd? Dan wordt de ankerplug afgeslepen. Vervolgens wordt het resterende stukje dieper in de muur gebracht. Daarna kan het gat eenvoudig met siliconen (of een ander materiaal in kleur naar keuze) worden opgevuld en zonder sporen worden afgewerkt.

 

Hulp van Orion bij verankering

Heeft u bij ons een hefsteiger of bouwlift gekocht en staat u zelf in voor de montage? Dan kan u aan de slag met bovenstaand stappenplan bij de verankering. We staan u hierbij graag met raad en daad bij.

Huurt u bij ons een bouwlift of hefsteiger of u kocht er een met een beheerservice? Dan zorgt Orion met plezier voor de montage, verankering én afbraak

Onze professionals staan u graag bij met het kiezen en monteren van de juiste machine voor al uw verticaal transport op de werf. Neem gerust contact op, dan bekijken we samen de mogelijkheden.