Duurzaamheid in de bouwsector: een blik op de toekomst

Vanaf 2020 moet iedere (huur)woning beschikken over dubbele beglazing voor de ramen. Ook voor nieuwbouwprojecten gelden steeds strengere regels. Ook de isolatienormen worden steeds strenger. Vanaf 2021 moet iedere nieuwbouwwoning in België namelijk ‘BEN’ (Bijna-Energie Neutraal) zijn. Heel wat flatgebouwen uit het verleden, zijn hierdoor aan een grondige gevelrenovatie toe.

Waaraan merkt u dat duurzaamheid gevolgen heeft op de bouwwerven?

Johan Devriese:

 “We zien dit duidelijk aan de toegenomen dikte van de gevelafwerking door de toegenomen isolatie. Dit zien we ook aan de ankerpluggen die we gebruiken voor de verankering van onze liften of hefsteigers aan de gevel. Deze worden steeds langer.

Momenteel krijgen we ook veel vragen om hefsteigers te plaatsen voor de renovatie van grote woonblokken. Vooral de hoge woontorens van de jaren 60 en 70 zijn hierbij aan de beurt. Hefsteigers zijn hier interessant omdat deze projecten meestal niet over een torenkraan beschikken. Dankzij de hefsteigers kan er toch materiaal op grote hoogte worden aangebracht. Hierbij zien we dat de glaspartijen die worden geplaatst altijd maar dikker worden en dus meer wegen. Het is belangrijk om hier vooraf over na te denken en duidelijke afspraken te maken met de leverancier van het glas ivm de nodige laadcapaciteit van de hefsteigers. Dit om verrassingen te voorkomen tijdens het bouwproject.

Ook heel wat daken van oudere appartementsgebouwen moeten worden vernieuwd en extra geïsoleerd. Meer en meer dakwerkers werken met bouwliften om al hun materiaal naar boven te krijgen. Deze projecten duren doorgaans slechts enkele weken. Hierbij is het van belang om snel de lift te kunnen monteren en demonteren.

Bij volledige renovaties van flatgebouwen wordt ook veel gewerkt met een stelling waar dan vervolgens een bouwlift aan wordt bevestigd. Hierdoor is het mogelijk om de doorlooptijd van deze projecten kort te houden door verschillende teams terzelfdertijd in te zetten op de verschillende verdiepingen. Vooral aan de Belgische kust staan er zo heel wat projecten letterlijk in de steigers.