“BPI & Orion zijn samen een goed geoliede machine en zeer complimentair”

CEO’s Olivier Michielsen (BPI) en Johan Devriese (Orion)

 

Orion en BPI zitten sinds 2020 in dezelfde groep van familiale investeerders. Beide bedrijven werken operationeel volledig autonoom, met dezelfde focus op service, snelle levering en materiaal van de hoogste kwaliteit.

 


Kun je de filosofie van BPI en Orion toelichten?


Johan: “Orion is leider in een heel kleine niche, waar service en snelle respons centraal staan. Zonder verticaal transport valt een werf echt stil. Omdat we gespecialiseerd zijn in één type product – bouwliften en hefsteigers met tandheugelsysteem – werken we zeer efficiënt. Dat komt onze klanten alleen maar ten goede.”


Olivier: “BPI doet als Belgisch bedrijf al meer dan 20 jaar de totaalinrichting van bouwwerven. We leveren en installeren tijdelijke accommodaties, bouwhekken, opslagcontainers, toiletten, stroomvoorzieningen en andere bouwplaatsbenodigdheden. Het doel: veilig, efficiënt én professioneel bouwwerven inrichten. Zo verloopt het bouwproces ongestoord en voorkom je onnodige kosten door stilstand. Dé focus van BPI: kwalitatief hoogwaardige producten en diensten leveren. Door deze filosofie krijgen bouwprojecten duurzame producten en diensten.”

 


Wie zijn jullie klanten?


Johan: “Vooral de grotere aannemers en bouwbedrijven. Zowel ruwbouwaannemers, afwerkingsbedrijven als renovatiebedrijven. Klanten actief in gevelafwerking vragen vooral hefsteigers. Bij BPI werken we ook veel voor infrastructuurprojecten.”

 


Op welke projecten zijn jullie trots?


Johan: “In het verleden hebben we al heel wat mooie projecten gedaan. Zelf woon ik in Gent en ik ben dan ook fier dat we voor BAM en Artes Depret de bouwliften voor de renovatie van de Boekentoren hebben mogen voorzien. Ik heb hiervan een mooie foto van Michiel Hendryckx aan mijn bureau hangen. Een andere mooie referentie: Paradis Express aan het station van Luik Guillemin, waar we voor Besix en Hegge alle hefsteigers voor de gevelafwerking hebben voorzien. Ook in Antwerpen-Zuid hebben we al enkele mooie projecten gedaan in samenwerking met Jan de Nul en Interbuild. ”


Olivier: “We zijn fier op elk project. Grote projecten, kleine projecten, grote klanten, kleinere klanten: elk project is voor ons even belangrijk. En élke tevreden klant is voor ons essentieel. Er zijn natuurlijk projecten waar we nét iets trotser op zijn. Een goed voorbeeld is project Oosterweel. Voor het consortium Rinkoniên CIT Blaton, TBI Mobilis, Artes Groep en Stadsbader verhuren wij 70+ compleet ingerichte werfunits. Onze rode bedrijfskleur is daar alom vertegenwoordigd.”

 


Hoe maken jullie het verschil met de concullega’s?


Johan: “We denken eerst en vooral mee met de klant om de beste oplossing te vinden. We hebben 250 machines in ons verhuurpark met een gamma van 500 kg tot 3500 kg. Vermits we de machines ook kunnen aanpassen in ons eigen atelier, kunnen we steeds de gepaste opstelling uitwerken voor onze klanten, in heel België en Luxemburg. Onze eigen monteurs en service engineers kennen onze machines ook door en door, waardoor ze efficiënt werken.”


Olivier: “Een complete bouwplaatsinrichting voor de bouwsector leveren is onze specialiteit. Wij maken niet alleen het verschil door hoogwaardige en duurzame oplossingen te leveren. Klanten waarderden ook enorm onze professionaliteit, onze kennis van de noden van de bouwfirma, het meedenken én onze snelheid van reageren.”

“ Samen dekken we een groter deel van de markt af, waardoor we een grotere voeling hebben met wat er leeft bij onze klanten. En we staan ook financieel sterker ”

 

 


Met welke vragen komen klanten bij jullie? Waar lopen ze tegenaan?


Johan: “De initiële vraag van onze klanten is meestal zeer eenvoudig: ze willen materiaal met een bepaald gewicht en dimensies in het gebouw krijgen. Of ze willen een snelle lift waar veel mensen in kunnen. Maar hoe organiseer je het verticale transport op de werf zo efficiënt mogelijk? Dat is minstens even belangrijk.  En dat beseffen ze niet altijd. Welke configuratie moet de lift hebben? Hoe willen ze de materialen in de lift laden? Met de hand, met de heftruck, met de camionkraan? Hoeveel mensen werken er op het project en in welke fase? Welke verankering hindert de verdere afwerking niet? Wij helpen het geheel te optimaliseren in samenspraak met de klant.”


Olivier: “Klanten kunnen bij BPI terecht voor een breed scala aan vragen. Welke tijdelijke voorzieningen hebben ze bijvoorbeeld nodig voor de inrichting van hun project? Ze vragen ook advies en begeleiding om hun werf zo kostenefficiënt mogelijk in te richten. Of om de toegangscontrole en camerabeveiliging te regelen. Of ze vragen welke vergunningen ze nodig hebben om aan de regelgeving te voldoen. Het zijn maar enkele voorbeelden. Maar elke klant en elk project is uniek, dus de vragen en oplossingen hiervoor variëren sterk. Toch staat één aspect voorop: elke klant krijgt vanuit onze expertise en professionaliteit een sluitend antwoord.”

 


Wat is het voordeel van het partnership? 


Johan: “Samen dekken we een groter deel van de markt af, waardoor we een grotere voeling hebben met wat er leeft bij onze klanten. Het laat ons ook toe om onze klanten een uitgebreider gamma van oplossingen aan te bieden, zonder onze flexibiliteit te verliezen. En we staan ook financieel sterker, wat het makkelijker maakt om bijkomende investeringen te doen. Met de bouwliften en hefsteigers staan we sterk in zowel nieuwbouw als renovatie. Met de werfinrichting ondersteunen we ook veel infrastructuurprojecten. Als het in de ene afdeling wat minder gaat, vangen we dit op in een ander domein.”

 


“We verwachten ook een verdere elektrificatie van de bouwprojecten. Onze bouwliften en hefsteigers zijn al volledig elektrisch.”

 

 


Waarom zijn BPI & Orion een goed geoliede machine samen?


Johan: “Als CEO sta je er toch vaak alleen voor. Door samen te werken heb je een extra klankbord. Olivier staat al meer dan 25 jaar in het vak en kent de sector dus zeer goed. Ikzelf heb een verleden in groei, financiering en digitale marketing. Dat maakt ons zeer complementair.”

 


Wat zijn nieuwe trends waarop Orion en BPI inzetten?


Johan: “De beschikbare ruimte op de werven wordt steeds beperkter. Zeker nu de marges in de bouwsector onder druk staan, kan het verschil tussen winst of verlies worden gemaakt door de werf efficiënter te organiseren. We verwachten ook een verdere elektrificatie van de bouwprojecten. Onze bouwliften en hefsteigers zijn al volledig elektrisch. Ook het energieverbruik krijgt meer aandacht. De werfburelen van BPI zijn hierop voorzien, door extra isolatie en efficiënte koeling en verwarming met warmtepompen. Verder zien we dat de beveiliging van de projectsite meer aandacht krijgt. Daarom zetten we momenteel extra in op mobiele cameramasten, werfverlichting en werfafsluitingen, inclusief aanwezigheidsregistratie.”


Olivier: “Duurzaamheid en digitalisering zijn items waar BPI op inzet. Een voorbeeld: de timers die we aanbieden om het stroomverbruik te reduceren. Via een app kan dit verbruik gemonitord worden. Nog een goed voorbeeld: de geautomatiseerde toegangscontrole en aanmelding bij Check in at Work. BPI biedt hiervoor een passende oplossing die veel hand- en papierwerk overbodig maakt. ”

Dit artikel is afkomstig uit De Aannemer. 

[/vc_column_text][/vc_column]

[/vc_row]