Home » Bouwliften

Orion Dynamic is specialist in verhuur en verkoop van bouwliften met tandheugel systeem.

 

Deze liften bouwen zichzelf op door middel van een mast die aan de gevel wordt bevestigd. Zo is er geen kraan nodig voor de montage en kunnen toch grote hoogtes (tot 150m) behaald worden.

 

Met behulp van een bouwlift kunt u goederen en/of personen op een veilige en productieve manier tot de gewenste hoogte brengen in het gebouw. Slechts een korte introductie is voldoende zodat uw werknemers op de werf de bouwlift in alle veiligheid kunnen gebruiken.

 

Al onze bouwliften zijn van het merk MABER, wij zijn hiervan exclusieve verdeler in België en Luxemburg. Maber staat gekend voor zijn degelijkheid, eenvoud in gebruikt en beperkte storingen. Alle goederenliften volgen de nodige Europese machinerichtlijn voor bouwliften.

 

De configuratie van de goederenliften van Maber is ook eenvoudig aan te passen. Deze machines zijn ook te monitoren vanop afstand, waardoor we eventuele defecten veelal van op afstand kunnen oplossen.

Onze types bouwliften

In de praktijk onderscheiden wij 4 verschillende soorten bouwliften:

 

 

Afhankelijk van de toepassing, bekijken wij samen met u wat de beste bouwlift voor uw project is.

Goederenlift

Met onze goederenliften kunt u materiaal verticaal transporteren tot een hoogte van 150m.

Personenbouwlift

Een personenbouwlift is voorzien van een gesloten kooi. Hierdoor kunt u in alle veiligheid personen vervoeren aan grote snelheden (tot 60m/min).

Personen- en goederenbouwliften

Onze gecombineerde personen- en goederenbouwliften zijn geschikt om zowel materialen als personen verticaal te verplaatsen.

Tijdelijke publieke liften

Indien een permanente lift tijdelijk buiten gebruik of niet beschikbaar is, kunt u een beroep doen op onze tijdelijke publieke liften.

Wenst u meer informatie over onze bouwliften?

Wij zijn op werkdagen telefonisch en per e-mail bereikbaar.

Toepassingen van een bouwlift

Bouwliften zijn uitermate geschikt voor werken in hogere gebouwen of installaties, waarbij goederen of mensen omhoog moeten bv bij:

 

 

Met een bouwlift kunt ook het gebruik van een dure torenkraan/telescoop kraan of hoogtewerker beperken. Een bouwlift kan namelijk door iedereen op de werf worden bediend en kan veilig en eenvoudig worden geladen, er is dus geen machinist nodig.

 

Onze bouwliften bieden verticaal transport tot hoogtes van 150m.
Daarnaast beschikken wij over bouwliften met verschillende draagcapaciteiten, van 500kg tot 3,5ton en tot 20 personen.

Voordelen van onze bouwliften

Vermits we exclusief verdeler zijn met een eigen atelier betekent dit dat:

 

 • Wij snel kunnen leveren.
 • Onze techniekers één voor één optimale kennis hebben van onze goederenliften.
 • Wij zelf onderhoud kunnen uitvoeren aan uw bouwlift dankzij ons magazijn aan wisselstukken
 • Wij zelf defecten kunnen verhelpen en dit op zeer korte termijn.

Veiligheid

Al onze bouwliften zijn conform de hoogste veiligheidsvoorschriften:

 

 • Deuren kunnen niet geopend worden als de lift niet op de etage staat.
 • De lift kan niet rijden als de poort op de etage niet dicht is.
 • Een veiligheidsnet onderaan de lift detecteert eventuele objecten of personen die zich onder de lift zouden bevinden.
 • Een automatische rem wordt geactiveerd indien de lift te snel zou zakken.

Installatie van een bouwlift

Wanneer u een bouwlift huurt of koopt, zorgen wij voor een professionele en vakkundige installatie. In ons eigen atelier passen we de lift aan, aan uw noden.

 

Na keuring van de installatie en korte instructies kan de bouwlift vervolgens in gebruik genomen worden door uw eigen werknemers.

 

Zijn er na ingebruikname eventuele defecten of is er onderhoud nodig? Dan zijn wij snel ter plaatse.

U heeft een bouwlift nodig voor uw project?

Contacteer ons, we bespreken graag samen de mogelijkheden.

Veelgestelde vragen

Welke informatie heeft Orion nodig om een offerte te kunnen maken?

Bij voorkeur weten we hoe hoog het gebouw is en hoeveel etage stops we moeten voorzien. Verder is het relevant om te weten wat er naar boven of naar beneden moet, wat de afmetingen zijn en hoeveel dit weegt. Zo kunnen we een inschatting maken van de grootte van de lift die nodig is. Ook wanneer de klant de lift nodig heeft en voor welke periode. Een locatie van het project is vanzelfsprekend ook altijd relevant.

Wat voor soort stroom is er nodig voor een bouwlift?

Afhankelijk van het type lift en bouwlift, is er een monofase- of een driefase-aansluiting nodig. Indien nodig, regelt Orion een transformator of generator. De nodige stroomvoorziening staat vermeld op onze offerte per type lift.

Is er een telescoop- of torenkraan nodig voor de installatie van een bouwlift?

De Orion-bouwliften bouwen zichzelf op met behulp van de lift zelf, waarvan de mast aan de gevel wordt bevestigd. Zo is er doorgaans geen kraan nodig voor de montage.

Wat voor ondergrond is er nodig?

Voor een bouwlift is een stabiele en vlakke ondergrond nodig om veilig en stabiel te kunnen functioneren. De ondergrond moet in staat zijn om het gewicht van de bouwlift en de belasting ervan te dragen. Als de ondergrond is aangereden en er dus geen zacht zand is, hoeft er meestal niks extra te worden voorzien.

Levert Orion verhuisliften voor één of meerdere dagen?

Orion levert geen verhuisliften voor een beperkt aantal dagen. De montage en keuring nemen te veel tijd in beslag, waardoor dit niet de meest efficiënte oplossing is voor korte termijn projecten. Er is een minimum huurtermijn van 4 weken.

Hoe lang duurt de montage van een bouwlift?

In de meeste gevallen duurt de montage van een Orion-bouwlift één dag. Doorgaans komt de keurder – afhankelijk van de agenda – de dag zelf of de dag na de montage langs op de werf.

Hoe snel is de interventietijd bij een panne of defect aan de bouwlift?

Orion streeft ernaar om dezelfde dag nog te interveniëren. Als het probleem zich ‘s ochtends voordoet, is dat meestal haalbaar. Indien later op de dag, komen we de dag daarna langs. Orion doet geen standaard interventies in het weekend, tenzij de klant het speciaal aanvraagt. Daar is echter een meerkost aan verbonden.

Wat is de maximale gebruiksduur van de machines?

Bij Orion kan u de machines aan een dagregime (40 uur per week) huren, tenzij anders overeengekomen.  Bij overvloedig gebruik kunnen we een meerkost aanrekenen, maar dat gebeurt zelden.

Is een extra schadeverzekering nodig bij de installatie van een bouwlift?

De kosten voor het onderhoud als gevolg van normale slijtage zit reeds vervat in de huurprijs. Uw eigen werfverzekering dekt doorgaans eventuele schade aan onze machines in geval van vandalisme, brand of waterschade. Wij verplichten u dus niet om een verzekering bij ons te nemen. Indien u de schadeverzekering via Orion wilt laten lopen kan dit vanzelfsprekend ook. We raden in ieder geval aan om te zorgen voor een verzekering van de machines op uw project.

Hoe hoog kunnen de bouwliften gaan?

Wat de hoogte betreft, bent u nagenoeg onbeperkt, want de bouwliften van Orion reiken tot 150 meter hoogte.

Op welke manier worden de bouwliften geïnstalleerd?

Bouwliften kunnen op verschillende manieren worden geïnstalleerd, afhankelijk van het type lift en de specifieke omstandigheden op de werf:

 

 • Liftschacht: iets ingewikkelder en tijdrovender om te plaatsen, maar neemt minder plaats in op de werf en de gevel kan dan al worden dicht gemaakt
 • Aan de gevel: geen beperking mbt tot de grootte van de lift en makkelijk laden en lossen
 • Voor de stelling: Als de lift dient om mensen en materiaal op de stelling te brengen of als de gevel een heel onregelmatige vorm heeft

Op welke manier worden de bouwliften geïnstalleerd?

De keuring garandeert dat de bouwlift veilig is om te gebruiken en voldoet aan alle wettelijke eisen en normen.

 

De keuring van een bouwlift bestaat uit verschillende onderdelen:

 

 • de keuring van de eerste heropstelling bij de opstart;
 • een driemaandelijkse keuring;
 • een grondige jaarlijkse keuring.

 

De keuring van heropstelling zit vervat in de prijs van de montage, de eventuele extra driemaandelijkse keuring wordt bovenop in rekening gebracht. Voor de jaarlijkse keuring van de hefsteiger zorgen we ervoor dat deze samenvalt met één van de driemaandelijkse keuringen.