Bouwlift en torenkraan complementair in verticaal transport

Een bouwlift en een torenkraan zijn beiden onmisbaar op vele werven, maar ze hebben verschillende functies en toepassingen. Vandaar dat de bouwlift bij gevorderde werven de taak van de torenkraan kan overnemen. We overlopen enkele punten die een bouwlift meer kan aanbieden dan een torenkraan.

  • Verticaal transport tot in het gebouw : Bouwliften zijn specifiek ontworpen om het verticaal transport van materialen, gereedschappen en personeel tussen verschillende verdiepingen van een bouwproject te voorzien. Torenkranen daarentegen zijn voornamelijk bedoeld voor het hijsen en verplaatsen van zware ladingen over grote horizontale afstanden. U denkt maar aan glasbokken, gipsplaten, bakstenen, betonelementen,… Deze materialen kunnen geplaatst worden tot vlakbij, maar hoe krijg je alles op een veilige en ergonomische manier op de plaats van bestemming in het gebouw of stelling? 
  • Veiligheid : Bouwliften zijn uitgerust met veiligheidsvoorzieningen zoals deuren, leuningen en noodstopsystemen om de veiligheid van werknemers te waarborgen tijdens het transport. Iedereen op de werf kan de bouwlift bedienen. Torenkranen zijn ook veilig, maar vereisen doorgaans een kraanman voor de bediening. Bouwliften kunnen veiliger zijn in bepaalde situaties, omdat ze minder manoeuvreerruimte nodig hebben en minder risico op botsingen met andere bouwmaterieel hebben.
  • Ruimtebesparing : Een torenkraan neemt doorgaans veel ruimte in beslag op de bouwplaats met zijn grote fundering. Indien de grond stevig is, kan de bouwlift makkelijk geplaatst worden op een beperkte oppervlakte. 
  • Lagere kosten : Op veel werven zijn torenkranen niet weg te denken, maar eens de ruwbouw af is, kan u makkelijk de switch maken naar een bouwlift die het verticaal transport verder op zich neemt voor de binnen afwerking. Heeft u al berekent welke kost u kan besparen door de torenkraan, sneller dan voorzien, te demonteren? Indien u eigenaar bent van de kraan, kan deze een ander werf dienen of de huur valt weg.
  • Hogere productiviteit en doorlooptijd : Op veel projecten wordt een bouwlift reeds voorzien, samen met een torenkraan. De torenkraan is dan maximaal inzetbaar voor het verder werken aan de ruwbouw, terwijl de bouwlift dan zorgt voor de afwerking binnenin.

Heeft u een vraag over bouwliften & hefsteigers? Of wenst u een offerte? Stel uw vraag. We antwoorden zo snel mogelijk