Aandachtspunten voor bouwliften & hefsteigers op de werf

Bouwliften en hefsteigers spelen een cruciale rol bij het verbeteren van zowel de efficiëntie als de veiligheid op bouwplaatsen, ongeacht of het nu gaat om de bouw van een indrukwekkende wolkenkrabber of een kleinschaliger project. Het is van het hoogste belang om zorgvuldige planning en strikte naleving van veiligheidsrichtlijnen te waarborgen bij het gebruik van deze apparatuur. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen.

1. Locatie & planning

Diverse factoren, waaronder toegankelijkheid van de bouwplaats, afmetingen en gewichtsvereisten, moeten worden overwogen. Ontwikkel een strategisch plan voor plaatsing om de workflow te optimaliseren en eventuele onderbrekingen te minimaliseren. Denk ook na over de plaatsing van de lift ten opzichte van de gevel en of er een steiger tussen de gevel en de lift nodig is.

2. Naleving van voorschriften

Bouwliften vallen onder de machinerichtlijn en moeten voldoen aan veiligheidsvoorschriften voor tijdelijke bouwliften. Periodieke keuringen en inspecties zijn verplicht volgens de geldende regelgeving.

3. Apparatuurkeuze

Selecteer liften en hefsteigers die voldoen aan de specifieke eisen van het project, zoals draagvermogen, hefsnelheid en capaciteit voor te vervoeren materiaal. Wij werken exclusief met Maber-machines, bekend om hun toonaangevende veiligheid en duurzaamheid. Ons assortiment omvat machines met capaciteiten variërend van 500 kg tot 5.000 kg, en ze kunnen worden aangepast aan de bouwplaatsomstandigheden.

4. Installatie & onderhoud

Een juiste installatie en regelmatig onderhoud zijn van cruciaal belang voor de veilige werking van de liften. Kies een leverancier met gekwalificeerde technici die snel kunnen reageren op eventuele problemen.

5. Toegang & toezicht

Zorg voor grondige training over het juiste gebruik van de lift, inclusief noodprocedures en veiligheidsmaatregelen. Hoewel alle projectteamleden de lift kunnen gebruiken, wordt aanbevolen duidelijke afspraken te maken over het gebruik, vaak via een rooster.

6. Lastbeheer

Strikte naleving van de door de fabrikant opgegeven gewichtslimieten is essentieel om overbelasting te voorkomen. Onze bouwliften voor goederen en personen zijn uitgerust met lastbegrenzers om dit te waarborgen.

7. Weersomstandigheden

Extreme weersomstandigheden, zoals harde wind of zware regenval, kunnen de veilige werking beïnvloeden. Volg de juiste procedures bij ongunstig weer.

8. Documentatie & rapportage

Wij houden gedetailleerde rapporten bij van inspecties en onderhoud aan onze machines en verstrekken de vereiste keuringsdocumenten digitaal aan onze klanten. Bovendien is er een zwarte doos in de lift aanwezig met het CE-certificaat, het indienststellingsbewijs en de handleiding.